A bevitel

A gyógyszerek, akkor hatnak legjobban, ha arra a kijelölt helyre kerülnek, ahova kell, ott kifejtik tüneti vagy oki hatásukat.

Legáltalánosabb beviteli mód a szájon át vagy annak kihagyásával történik.

Szájon át bevitt gyógyszer a nyelőcsövön át jut a gyomorba, ahol aztán felszívódnak. Amelyek nem szívódnak fel azok kiürülnek kb 1/4 óra alatt a gyomorból. A bél vegyhatásának változása, és az emésztőnedvek és -enzimek hatására az orvosság átalakul. Az így bevett gyógyszerek általában 1/2 óra alatt kimutatható a vérkeringésben. Ennek ellenére a felszívódást vagy az áthaladást befolyásolja a gyomor telítettsége és a savtermelés mértéke. A tájékoztatók arra vonatkozóan adnak utasítást, hogy étkezés előtt, után vagy közben kell bevenni gyógyszerünket. Vannak bizonyos gyógyszerek, melyeknek perceken belűl kell hatásukat kifejteni. Ezek a száj nyálkahártyájáról vagy a nyelvgyökről szívódnak fel.

A légutakba aerosolokat jutatthatunk, vigyázva hogy el is jusson a kívánt helyre.

A bőrre ragasztható tapaszok elősegítik az egyenletes felszívódást, ezzel helyi vagy általános hatást fejtenek ki, mely több órán keresztül is hathat.

Injekciós tűvel is bevihetünk szervezetünkbe gyógyszert. Ezek lehetnek inzulinok, véralvadásgátlók stb. A bőr alá fecskendezett injekció egyenletes felszívódást biztosít.

A külsőleg használatos anyagoknak kicsi hatásuk van a szervezetre. A kölsőleg alkalmazható szereket élénk, figyelemfelkeltő hatású színnel jelölik használati vonatkozásában, mely általában piros. Ezek lehetnek: oldatok, emulziók, tapaszok, jelek, szuszpenziók. Pl szemcsepp.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.