Gyógyszer Hatások

A különböző felszívódási helyekről a vérbe kerülő gyógyszerek eljutnak a szervezetünk legkisebb egységeihez, a sejtekhez. A sejtek azon részeit, ahol lekötődnek a gyógyszerek a sejtműködés átmenetileg megváltozik. Ezzel bekövetkezik a gyógyhatás, mely lehet tüneti vagy oki, ez a támadáspont.

A támadásponton érzékelők kötik meg a gyógyszereket. A gyógyszerreceptor-kötődés még nem jelent feltétlenül gyógyszerhatást. A beadott/bevett gyógyszerek egy része plazmafehérjékhez kötődik, de ott a kívánt gyógyítóhatást nem tudja kifejteni. Az ilyen kötődési helyet “csendes” kötődési helynek nevezzük.

A gyógyszerek változatos molekulaszerkezetének köszönhetően nem csak ott tudnak kötődni, ahol a kapcsolódás tökéletes, hanem ott is, ahol a kapcsolódás nem teljes vagy részleges. A másodlagos kötődési helyek felelőssek a mellékhatások kialakulásáért.

A gyógyszeres kezelésekkor, olyan állapotra törekszik a tudomány, hogy a szer kevés mellékhatást hozzon létre, de a hatása a lehető legjobb legyen. Elképzelhető, hogy ennek eléréséhez többféle hatóanyag kell, hogy kerüljön a szervezetbe. Egy-egy beteg gyakran szed többféle gyógyszert, melyeknek hatása lehet: erősítik egymást, gyengítik vagy kioltják egymás hatását, vagyis közömbösítik. Egyes anyagokat céltudatosan használnak egyszerre az összetett gyógyszerekben, mert bizonyos meghatározott komponensek hatása összegződik. Ennek a kombinációnak az előnye, hogy csekély hatóanyagot juttatunk szervezetünkbe, ennek ellenére a kívánt hatást elérjük, ezzel egyidejűleg kevesebb mellékhatás jelentkezik.

Sok gyógyszernél előfordul, hogy az összetevők hatása kioltják egymást vagy gyengülnek, mert együtt alkalmaztuk.

Nagyon fontos tudnunk, melyik gyógyszert nem ajánlott vagy nem lehet egyszerre alkalmazni, ezért minden esetben tartsuk be az orvos utasításait.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.