Gyógyszerformák

Talán az emberek többsége nem is goldolná, hogy amikor egy szert a kezünkbe veszünk, azok többnyire szabadalmaztatott, egyedi termék. Minden új orvosságnak egyedi színe, alakja, összetétele, fantázianeve van. Ez azt jelenti, hogy más gyógyszergyárban hasonló vagy ugyanolyan összetételű, hatóanyag-tartalmú szereket nem gyárthatnak.

Viszont gyógyszereinknek van egy bizonyos szabadalmi ideje, melynek lejárta után már bárki előállíthatja egy más néven. A kópiákat, másolatokat generikumoknek nevezzük, s nevük általában megegyezik a hatóanyag nevével. Előfordul, bizonyos idő elteltével, hogy azonos hatóanyag-tartalmú, de más névvel ellátott szerek jelennek meg a gyógyszerpiacon.

Tehát az egyes gyógyszerek között csak névbeli különbség található.

A mai, korszerű gyártás az alkalmazható szereket sokféle formában állítja elő.

Formái:

  • szilárd
  • lágy
  • folyékony
  • légnemű.

Az otthoni injekciókat mamár egyszer használható, előre töltött fecskendőben, vele egybeépített injekciós tűvel forgalmazzák.

Az infúziót általában korházakban kapják a betegek. Közismert neve: életvíz. Erről tudnunk kell, hogy az oldat nem csak vízből áll, hanem rengeteg ásványi anyagot és gyógyszert is tartalmaz. Az infúziós palackhoz szerelt infúziós szerelék is csak egyszer használható.

A szilárd gyógyszerformák közül a kapszulák zselatintartalmú védőréteget képeznek a belsejükben lévő, apró szemcsés gyógyszerek számára. A kapszulákat egyben kell bevenni.

A filmtabletta olyan védőréteget tartalmaz a szer felszínén, ami megvédi a tápcsatorna hatásaitól, és a szer máshonnan szívódik fel. A kapszulák és tabletták között akadnak olyanok is, melyek hatóanyaga elnyújtott hatású, ebből elég napi 1-2 alkalommal bevenni.

A bőr alá sebészeti úton ültethető tabletta, alkalmazásának lényege, hogy a beteg ne feledje, hogy be kell venni a gyógyszert.

A bukkális tablettát sem kell lenyelni, a szájüregben fejti ki hatását.

A drazsék mázzal bevont hatóanyagok, részben a kellemetlen íz miatt, részben a külső hatások ellen van bevonva.

A bőr felületére ragasztható TTS-tapaszok egyenletes felszívódást biztosítanak. Ezzel egyidőben kikerülik a májat, ezáltal kezdeti magasabb vérgyógyszerszintet biztosít.

A végbélkúpok, hüvelygolyók, hüvelykúpok a test hőmérsékletén megolvadó vagy belőlük kiolvadó hatóanyagú henger vagy gömb alakú gyógyszerek. A vivőanyagba (zselatinos glicerin, félszintetikus zsír, kakaóvaj) ágyazott hatóanyag közvetlenül felszívódik, vagy helyben fejti ki hatását. Gyermekek, hányingerrel küzdő betegek, esetleg eszméletlen állapotúaknak adják be a végbélkúpot. A hüvelykúpot és -golyót a hüvelyi gyulladásokra, fertőzésekre alkalmazzák.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.