Hashajtók

A székrekedés az egyik leggyakoribb gyomorbélrendszeri betegség. A kiváltó tényezők között szerepelnek az életmód és az étrend. Ezek megváltoztatásával nem biztos, hogy elegendő a tünetek enyhítésére, ezért olykor alkalmazni kell hashajtókat.

Kiváltó okok lehetnek az életmód, az elégtelen folyadék bevitel, a mozgásszegénység, a rosthiányos táplálkozás, székletvisszatartás, a székletürítés kihagyása, környezetváltozás, székletürítás fájdalmassága miatt, valamint az egyre nagyobb teret kapó stressz miatt.

A hashajtóknak több fajtájuk ismeretes:

Széklet tömegét növelő hashajtók Továbbiak

Ozmotikus hashajtók Továbbiak

Székletlágyító hashajtók Továbbiak

Bélfal izgató hashajtók Továbbiak

Kombinált hashajtók Továbbiak

Széklet tömegét növelő hashajtók

Ezek a vizet kötik meg a bélrendszerben, így növelve a széklet tömegét és állagának milyenségét befolyásolják. Ugyanilyen módon hatnak a növényi rostok és a kolloidális hashajtók. Ilyen növényi rostos hashajtó lehet pl az Útifű mag, melyben oldható és nem oldható rostok vannak. Az oldható rostok megkötik a vizet, míg a nem oldhatóak izgatják a bélfalat, ezáltal befolyásolva a széklet gyorsított áthaladását. Ennél nincs teltségérzet és hasi puffadás.
Kolloidális hashajtók lehetnek a szárított gyümölcsök (aszalt) vagy a szilvalekvár. Ezeknek a hatás kifejtéséhez több napra van szükség, ezért nem alkalmas az akut székrekedés enyhítésére.

Ozmotikus hashajtók

Ez a afjta hashajtó a bél lumenében fejti ki hatását, ahol is vizet szív be, ezáltal növelve a béltartalmat, mely elősegíti a széklet kiürülését. Ilyenek lehetnek a sók, cukrok, cukoralkoholok.
A sók (magnézium tartalmú) drasztikus hatású, nem vastagbél specifikus hashajtók, akut székrekedés problémára használandó szerek. Ezeknél a szerkenél ügyelni kell az alkalmazásra, mert könnyen elektrolit zavart okozhatnak, főként a magas vérnyomású-, és vesebetegek esetében.
A cokrok, cukoralkoholok nem emészthetők, viszont a bélben található baktériumok savakká és hidrogénné bontják szét. Ez a folyamat puffadás- és has feszüléshez vezet. Ilyenek pl glicerin, laktóz és szorbit anyagok.

Székletlágyító hashajtók

Ezek a hashajtók vízveszteség nélkül sikamlóssá, puhává teszik a székletet. Ilyen pl a paraffin olaj. Nagyon jó választás a fájdalmas székletürítés, az aranyér vagy pedig a végbél berepedés esetén. Ez a fajta a zsírban feloldódó vitamonik megszűnését okozzák, ezért huzamossabb használatuk ártalmas lehet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.