Otthoni orvosságaink

A gyógyszerek a beteg ember gyógyítására szánt, drága anyagok, melyek érzékenyek a külső környezeti hatásokra. Pl fényre, hőmérsékletre, páratartalomra. Ha ezek a hatások túlnyomóan jelen vannak a szer közelében az idő előtt elveszíti gyógyító hatásukat. Természetesen minden gyógyszernek van szavatossági ideje, melynek lejárarati idejét a tárolási mód befolyásolja. Ezeket a gyógyszergyár által, vagy a patikus által jelzett időpontig lehet alkalmazni, megfelelő tárolási mód mellett. Ha esetleg a lejárati idő nincs feltüntetve a dobozon, akkor automatikusan azt jelenti, hogy a szer 5 évig használható fel.

A gyógyszerekből, ha tartósan is kell szednünk nem érdemes nagyobb mennyiséget beszerezni, mert nem biztos hogy felhasználjuk a lejárati idő előtt. A háziorvosunk tudta nélkül sosem szabad elfogadni szomszédtől, ismerőstől olyan gyógyszert, amit nem ismerünk. Pl “ez nekem bevált, próbáld ki”.

Ha nagyobb mennyiségű megmaradt gyógyszerünk van, azt nem szabad kidobni, mert károsíthatjuk vele a környezetünket és annak élővilágát. Ezeket inkább jutassuk el egy gyógyszertárba, ahol gondoskodnak a szakszerű hulladék megsemmisítésről.

A szabad felhasználású, vény nélküli gyógyszerekből feltétlenül tartsunk otthon néhány félét, mert bármikor kellhet.

Láz- és fájdalomcsillapítók, görcsoldók, hashajtók és székrekedés elleni szerek, fertőtlenítők, lázmérő, kötszerek, steril gézlap, vatta, ragtapasz, sebbenzin, jódtintatúra, elsősegélyre alkalmazható eszközök, szerek mindig legyenek otthon. Az otthoni patikánkkal, mellékhatásaival tisztában kell lennünk.

A család gyógyszereit mindig egy helyen tároljuk, gyermekektől elzárva, mert akár a legártalmatlanabb felnőtt szer is lehet halálos a gyermekekre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.